Thuis op vakantie met vrienden en familie

Geplaatst 28 april 2020
Thuis op vakantie

Het is ironisch, en ook wel weer typisch Nederland: al weken (eigenlijk sinds het begin van de intelligente lockdown) is het prachtig zonnig weer en nu nét het de meivakantie is, slaat het weer om en kijken we tegen grauwe luchten en regen aan. Onder normale omstandigheden al zuur, maar nu ook nog eens alle vakanties geannuleerd zijn en we de zon niet ergens anders in de wereld op kunnen zoeken, extra vervelend.

Bron: weersvoorspelling.nl

“Vanwege de Coronacrisis zijn wij genoodzaakt om uw vakantie naar XYZ te annuleren. Uw boeking wordt omgezet in een voucher, die u op een later tijdstip kunt inwisselen voor een nieuwe vakantie.” … Veel van ons hebben de afgelopen weken een bericht van deze strekking ontvangen en zitten tijdens de meivakantie noodgedwongen thuis.

Geen gezellige terrasjes in een Spaans kustplaatsje, geen zeiltocht tussen Griekse eilanden, geen natuurwandelingen in Thailand, geen cultuursnuiven in New York…

Nu hebben we de afgelopen weken veel zon gehad, en hebben veel mensen daar van kunnen genieten, maar vakantie is méér dan zon; het is even weg van de normale omgeving —iets dat we na zes weken thuis zitten helemaal kunnen gebruiken—, het is ondergedompeld zijn in een andere cultuur, het is met handen en voeten praten omdat je de taal van de plek waar je bent niet spreekt, het is (deels) andere muziek om je heen, het is tot rust komen, het is lekker uit eten en andere dingen nuttigen dan we normaal thuis doen, het is inspiratie op doen, het is quality time doorbrengen met familie en vrienden…

Thuis op vakantie

Die meivakantie-in-het-buitenland moeten we dit jaar missen. Maar twee aspecten van vakantie kunnen we wél nabootsen: buitenlands eten én quality time doorbrengen met vrienden en familie. We kunnen namelijk een virtueel etentje (wellicht voorafgegaan door een gezellige virtuele borrel) organiseren met familie en vrienden waar dan ook in Nederland (of zelfs daarbuiten). Bestel eten van een restaurant dat gespecialiseerd in het land dat je wilt ‘bezoeken’ en regel drankjes uit dat land. Zet er een leuk buitenlands muziekje bij op (spotify staat bol van playlists), kies een mooie vakantiefoto als virtuele achtergrond in je videoconference (alleen in ZOOM) en je waant je in buitenlandse sferen. Je kunt nog een stapje verder gaan en een bos bloemen op tafel zetten, of een kleurig tafelkleed, dat je doet denken aan het land waar je ‘op vakantie bent’ en het vakantiegevoel is helemaal compleet!

Het mooie is: ook mensen die nu niet op vakantie zouden (kunnen) gaan, kunnen op deze manier even ‘in het buitenland’ zijn. En je kunt elke dag naar een ander land, mét andere familieleden en vrienden!

thuis op vakantie

Waar ga jij ‘naartoe’ deze week? Wordt het een Spaans terrasje met lekkere tapas, een Thais dorpje met die heerlijke pad, de straten van New York met een smakelijk philly cheese steak, een Frans kustplaatsje met een verse ‘assiete du pecheur’, een knus Italiaans restaurant met een houtoven pizza, of …?

Ik ga even vakantievoorpret hebben en me op de restauratantpagina op deze site verdiepen in de vele verschillende keukens die de restaurants en cateraars in de buurt te bieden hebben, ben benieuwd waar ik uitkom!

thuis op vakantie

Fijne vakantie! Bonnes vacances! Happy holidays! Buone vacanze! Schöne Ferien! Felices vacaciones!

Enneuh… EAT smakelijk!