EATen via Skype

Skype is een gratis bel- en videoconferencing programma waar je met tot 50 mensen online bij elkaar kunt komen. Om Skype te kunnen gebruiken voor een EAT moeten alle deelnemers Skype op hun apparaat hebben gedownload en een account hebben aangemaakt. Skype werkt zowel op zowel OS (Apple) als Windows besturingssystemen.

Op de laptop en computer download je Skype hier: https://www.skype.com/nl/. Op de tablet of smartphone download je Skype via de App- of Playstore. Let op: er bestaat ook een Skype for Business app. Hoewel dit ook Skype is, kun je daarmee niet connecten met mensen die alleen de gewone Skype app hebben!

Voor de EAT organisator

skypenamen verzamelen
Met Skype kun je niet van tevoren een EAT inplannen. Je moet op de afgesproken EAT tijd jouw EATgasten ‘videobellen’. Daarvoor heb je hun skypenamen nodig (zeker als ze andere namen hebben gekozen dan hun normale naam); vraag die dus van tevoren op bij jouw EATgasten.

Op de afgesproken EAT tijd open je de Skype app op je laptop, computer, tablet of smartphone en log je in.

Eén EATgast
Als je maar één EATgast hebt, dan zoek je die persoon met zijn of haar skypenaam linksboven in de lichtgrijze balk (of helemaal bovenin in het scherm als je via een tablet of smartphone gaat EATen). Heb je de persoon gevonden, dan klik je op zijn/haar naam. Vervolgens klik je rechtsbovenin het scherm op het cameraatje: je gast wordt ‘gebeld’. Zodra hij/zij opgenomen heeft, ben je klaar voor je EAT.

Meerdere personen
Ga je met meerdere personen EATen, dan klik op je op de laptop/computer links in de lichtgrijze balk op ‘new chat’. Op de tablet/smartphone klik je rechtsbovenin het scherm op het vierkantje-met-pennetje en kies je links voor ‘new group chat’.

Geef de group chat een naam en klik op de pijl onderin het scherm. Zoek vervolgens jouw gasten op hun skypenaam en vink ze aan. Als je al jouw gasten hebt toegevoegd aan jouw EAT groepschat, klik je op ‘done’ rechtsbovenin. Skype maakt je groep nu aan. Zodra dat klaar is, kun je bovenin het scherm op het cameraatje. Je EATgasten worden nu ‘gebeld’ en verschijnen in je scherm. Je bent klaar voor je EAT!

LET OP: als je Microsoft Office 365 hebt, dan kun je in de Outlook agenda mensen direct uitnodigen voor een Skypesessie. Dit is echter Skype voor Bedrijven, niet de gewone Skype. Die moet je dus niet hebben!

Voor de EATgasten

Skype downloaden
Als je de Skype app nog niet op het apparaat waarmee je gaat EATen hebt, moet je die even downloaden. Dit duurt even, dus doe dat ruim voor de afgesproken EAT tijd. Op de laptop en computer download je Skype hier: https://www.skype.com/nl/. Op de tablet of smartphone download je Skype via de App- of Playstore. Let op: er bestaat ook een Skype for Business app. Hoewel dit ook Skype is, kun je daarmee niet connecten met mensen die alleen de gewone Skype app hebben!


Als je nog geen Skype account hebt, moet je die aanmaken; Skype vraagt daar zelf om. Volg de aanwijzingen van Skype. Geef jouw gekozen skypenaam vervolgens door aan jouw EAT gastheer/vrouw, zodat ze jouw kunnen videobellen op de afgesproken EAT tijd.

EATen met Skype
Open iets voor de afgesproken EAT tijd de Skype app op jouw apparaat en log in. Wacht nu tot jouw EAT gastheer/vrouw je ‘belt’. Neem op door op het cameraatje te klikken en klaar ben je!

EAT smakelijk!