EATen via Zoom

ZOOM is een programma waarmee je met een groot aantal mensen kunt videoconferencen, zonder dat alle deelnemers het programma van tevoren hebben geïnstalleerd of een account hebben. De gratis versie heeft wat beperkingen ten opzichte van de betaalde versie, maar die zijn voor de duur van de Coronacrisis opgeheven.

Het grote voordeel van ZOOM ten opzichte van andere videoconferencing programma’s is dat alleen de organisator van een videoconference een account moet hebben. Daarnaast werkt het zowel op OS (Apple) als Windows besturingssystemen.

Voor de EAT organisator

EATen via laptop of computer
Als je via een laptop of computer wilt EATen, ga je naar https://zoom.us/download en download ZOOM. Maak vervolgens een account aan en log in.

EATen via tablet of smartphone
Als je via een tablet of smartphone wilt EATen, kun je de ZOOM app via de App- of Playstore downloaden. Om een account aan te maken moet je daarna wel even naar https://zoom.us,  ‘sign up for free’ kiezen en de aanwijzingen volgen.


EAT inplannen
Zodra je ingelogd bent, zie je op de laptop/computer links in het menu zie je ‘meetings’ staan; daar kun je een EAT van tevoren inplannen (op de tablet/smartphone zie je bovenaan het scherm ‘schedule’ staan).

Klik op ‘schedule a meeting’. Geef je EAT een naam en kies een datum, tijd en duur van de EAT. Zorg ervoor dat het vinkje bij ‘meeting password’ uit staat, en de vinkjes bij ‘video’ allebei (host en participant) aan staan.

‘Audio’ staat automatisch op ‘telephone and computer audio’; laat dat zo.

Als je wilt dat je EATgasten eerder kunnen arriveren dan jij, dan vink je dat bij ‘meeting options’ aan.

Klik op ‘save’ onderaan het scherm. Je kunt er dan voor kiezen om de EATafspraak in je agenda te laten vastleggen (de opties zijn Google Calendar, Outlook Calendar en Yahoo Calendar).

EATgasten uitnodigen
Om je EATgasten uit te nodigen voor jouw EAT, kopieer je de url achter ‘invite attendees’ en stuur je deze naar je EATgasten.

EAT starten
Op de afgesproken EAT tijd log je in op https://zoom.us of klik je op de url in de EAT ZOOM afspraak in je agenda en je EAT kan beginnen!

Voor de EATgasten

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een EAT? Dan staat in het bericht dat je hebt gekregen een meeting url (een ‘link’).

meeEATen via laptop of computer
Als je via een laptop of computer gaat meeEATen, hoef je alleen maar iets voor de afgesproken EAT tijd op de url te klikken, de download te accepteren en ZOOM toestemming te geven om de camera en microfoon van jouw apparaat te gebruiken.

meeEATen via een tablet op smartphone
Als je via een tablet op smartphone aan de EAT gaat deelnemen, dan is het handig om van tevoren de ZOOM app in de App- of Playstore te downloaden. Je hoeft geen account aan te maken. Als je ZOOM op je tablet of smartphone hebt gezet, kun je op de afgesproken EAT tijd gewoon op de url die je hebt ontvangen klikken.


EAT smakelijk!

Let op: de download is een zeer uitgeklede versie van ZOOM; je kunt er alleen een ZOOM mee volgen. Wil je later zelf een EAT via ZOOM organiseren, dan moet je een uitgebreidere versie downloaden, zie hiervoor de instructies voor de EAT organisator.