Over EAT

“Samen eten is olie voor de vriendschap”
Felix Timmermans

Gezellig samen eten —thuis, in een restaurant of buiten in de natuur— zit in onze cultuur. Het is een ontspannen manier contact met elkaar te hebben, iets dat we, naast eten, allemaal nodig hebben. Altijd. Maar in crisistijd nóg meer. Juist in crisistijd wil je elkaar opzoeken, elkaar zien, elkaar omhelzen, elkaar zoenen, elkaar knuffelen; het biedt troost. En we zijn nu eenmaal #bettertogether.

Hoe verschrikkelijk is het dan dat we nu met het Coronavirus met een crisis te maken hebben, die dat contact onmogelijk maakt?! #Flattenthecurve is cruciaal; voor onszelf, maar vooral ook voor de medische zorg… maar het kost ons onze broodnodige sociale contacten.

Wij —Karen, Sandra, Marielle en Frans— misten de kopjes thee met chocolalala samen, de gezellige vriendenlunches, een borrel met een fijn glas wijn, een knabbel en goed gezelschap, en gezellig met elkaar aan tafel. We bedachten dat er toch een weg om die Coronacrisis heen moest zijn, die #flattenthecurve respecteert én ons gezellig samenbrengt?!
Die weg hebben we gemaakt: Let’s EAT. Let’s EAT staat voor ‘Let’s Eat Apart Together’, een speling op de welbekende ‘Living Apart Together’.

Let’s EAT is een online platform waarmee mensen makkelijk gezellige virtuele etentjes met elkaar kunnen organiseren. Let’s EAT brengt alles wat je nodig hebt om op afstand met elkaar te eten samen: de videoconferencing platforms die je kunt gebruiken om elkaar te zien en spreken, de restaurants en cateraars die eten bezorgen (of waar je kunt afhalen), en een tool om je vrienden, familie, buren of collega’s uit te nodigen. Op een laagdrempelige manier.
We willen met Let’s EAT vooral ook mensen helpen die geen ervaring hebben met videoconferencing en minder digivaardig zijn. Vandaar dat we alles heel simpel hebben gemaakt én stap-voor-stap uitleggen. Zo kan oma ook gewoon een EAT organiseren en hoeft ze niet te wachten tot haar kleinkinderen haar uitnodigen!

Met Let’s EAT willen we ook de plaatselijke Haarlemse (e.o.) horeca steunen. Om het hoofd te bieden aan de heftige gevolgen van de Coronacrisis, zijn veel horeca ondernemingen begonnen met het bereiden van maaltijden die afgehaald of bezorgd kunnen worden. Veel van die ondernemingen hebben geen ervaring met bezorg- en afhaalmaaltijden, en hebben moeite om gevonden te worden door het publiek. Er zwerven sinds de start van de Coronamaatregelen wel allerlei lijstjes rond van restaurants die open zijn voor bezorg- of afhaalmaaltijden, maar die zijn vaak niet compleet en vergen nog best wat uitzoek- en regelwerk van de besteller.
Hier op Let’s EAT kun je met één druk op de knop zien welke lokale horecabedrijven open zijn voor afhalen en bezorgen, en meteen via hun site een bestelling plaatsen; geen gezoek, geen gedoe. Uiteraard kun je erook voor kiezen om zelf te koken, of alle deelnemers aan jouw EAT zelf te laten kiezen of ze koken of bestellen (en waar).

Het gemis aan elkaar vasthouden, knuffelen, zoenen lossen we met Let’s EAT helaas niet op. Maar wel het gemis aan gezellige sociale contacten en elkaar zien!

Wij wensen jullie allen gezellige fijne EAT afspraakjes!

Karen, Sandra, Marielle & Frans

EAT is een initiatief van:

EAT is mede tot stand gekomen met de hulp van:

EAT heeft financiële steun gekregen van:

  • Stichting Hofje Codde en van Beresteyn

logo Codde en van Beresteyn